top of page

Injectarea intravitreana de Bevacizumab (Avastin)

 

Ce este Avastin-ul?

          Avastin-ul (denumire comercială a substanţei active Bevacizumab) este un anticorp monoclonal, antagonist VEGF (factorul de crestere endotelială vasculară). Acesta a fost introdus în practica oftalmologică în urmă cu 15 ani pentru afecţiuni precum degenerescenţa maculară legată de vârstă forma umedă, ocluzia de venă centrală a retinei, retinopatia diabetică, corioretinită seroasă centrală, glaucom neovascular şi alte boli care determină vase de neoformaţie la nivelul retinei.

          Deşi Avastin-ul nu a fost iniţial conceput pentru tratamentul afecţiunilor oculare, numeroase studii realizate în centre renumite din Europa şi SUA, pe mii de pacienţi, au dovedit eficienţa şi siguranţa folosirii acestuia în terapia bolilor oculare. Utilizarea Avastin-ului în domeniul oftalmologiei este "off-label", termen care se referă la posibilitatea folosirii lui şi în alte afecţiuni faţă de cele prevăzute iniţial, având la bază o documentare ştiinţifică riguroasă şi numeroase studii care să dovedească eficacitatea substanţei folosite.

          Mecanismul prin care Avastin-ul funcţionează este blocarea creşterii vaselor nou formate în retină, care apar în mod patologic în condiţii de privare a nivelelor normale de oxigen în retină. Aceste vase anormale de neoformaţie favorizează scurgerea lichidului şi apariţia edemului macular. Acest lucru duce la o scăderea profundă de vedere.

          Prin administrarea intraoculară de Avastin se încearcă oprirea progresiei afecţiunii oculare şi păstrarea unei acuităţi vizuale cât mai bune. Studiile au arătat o eficienţă egală a Avastinului cu alte tipuri de tratamente anti-VEGF (Lucentis) în împiedicarea pierderii de vedere.

 

Cum se administrează Avastin-ul?

 

          Avastin-ul se administrarea prin injectare intraoculară în vitros (gelul din interiorul ochiului) a unei cantităţi foarte mici de substanţă (0.05 ml). Gradul de absorbţie la nivelul organismului este extrem de scăzut. Frecvenţa injectărilor variază în funcţie de pacient şi de răspunsul acestuia la tratament, putând fi necesare iniţial injectări lunare. Administrarea acestuia se realizează în blocul operator în condiţii de sterilitate maximă şi se efectuează de către medicul oftalmolog. Cu 2 zile înainte şi 5 zile post-injectare de Avastin este necesară administrarea de picături cu antibiotic.

          Preoperator, se măsoară presiunea intraoculară, se examinează suprafața oculară și se elimină cazurile cu conjunctivite sau alte tipuri de infecţii oculare. Se face dezinfecția pleoapelor cu betadine, a marginii ciliare și a conjunctivei. Anestezia se realizeaza topic, cu picături, nu este necesară injectarea subonjunctivala sau peribulbara de anestezic. Pentru injectarea de Avastin se utilizează un ac foarte suţire de 27 de Gauge atașat de o seringă de insulină. Pacientul anesteziat poate simți în momentul în care se realizează injecţia o senzaţie de disconfort sau presiune oculară. Această uşoară jenă oculară poate persista şi a doua zi. Se va măsura presiunea intraoculară a doua zi dupa injecţie. Este normală o creştere moderată a tensiunii intraoculare imediat după efectuarea tratamentului injectabil cu Avastin. Pacientului i se aplică un pansament steril pe ochi, pe care il menţine până seara și este rugat ca la domiciliu să stea în repaus. Controlul este a doua zi dupa injectare şi la o lună. În cazurile în care ochiul este roşu, dureros, apare jenă puternică la lumină, hiperlăcrimare și scade vederea, pacientul trebuie să sune de urgenţă la clincă.

 

Care sunt reacţiile adverse ale administrării intraoculare de Avastin?

          Orice tratament poate avea reacţii adverse. Este important să cunoaştem atât beneficiile cât şi efectele adverse ale acestuia. În situaţii rare, în cazul administrării de Avastin poate să apară durere oculară, fotofobie, miodezopsii ("musculiţe"), hemoragie subconjunctivală, tensiune intraoculară scăzută sau crescută. Printre complicaţiile mai rare dar şi grave se numără infecţia oculară (endoftalmita) care poate fi infecţioasă, determinată de bacterii sau sterilă (reacţie toxică sau alergică la substanţa injectată). In cazul apariţiei endoftalmitei tratamentul trebuie să fie imediat şi necesită câteodată intervenţii chirurgicale suplimentare (vitrectomie). Alte complicaţii care pot să apară sunt hemoragia intraoculară, dezlipirea de retină, lezarea cristalinului, cataracta, glaucomul, ocluzia de arteră centrală a retinei, leziuni ale retinei. La pacienţii care imediat după injectare prezintă creştere mari ale tensiunii intraoculare ce determină ocluzia arterei centrale a retinei şi pierderea percepţiei luminoase, este indicată realizarea unei paracenteze pe masa operatorie.

    

                                            Injectarea intravitreană de Ozurdex
 

Ce este Ozurdex?

          Ozurdex-ul este un implant intravitrean de dexametazonă (700 micrograme) care este prezent într-un dispozitiv de injectare de unică folosinţă. Implantul prezintă un diametru de 0.46 mm si o lungime de 6 mm. Acest tip de implant este injectat în interiorul ochiului (in structura gelatinoasă numită vitros) pentru a reduce edemul macular de la nivelul retinei.

Când este indicat?ă

OZURDEX este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu:

• tulburări de vedere cauzate de edem macular diabetic (EMD) şi care au cristalin artificial sau care nu răspund suficient de bine la terapia fără corticosteroizi ori nu corespund criteriilor pentru această terapie

• edem macular secundar fie ocluziei ramurilor venei centrale retiniene (BRVO), fie ocluziei venei centrale retiniene (CRVO)

• afecţiuni inflamatorii ale polului posterior al ochiului cu aspect de uveită de cauză

neinfecţioasă

Cum se administrează?


          Implantul se administrează o dată la 6 luni la nivelul ochiului afectat. Fiecare aplicator poate fi utilizat doar pentru tratamentul unui singur ochi. Nu se administrează concomitent în ambii ochi. Procedura de injecţie intravitreană are loc în condiţii de asepsie, în blocul operator. Pacientul îşi administrează picături cu antibiotic topic cu spectru larg înainte şi după injectare. Înainte de injectare, tegumentele perioculare, suprafaţa pleoapelor şi suprafaţa oculară trebuie dezinfectate cu betadină şi trebuie administrat un anestezic local.

Contraindicaţii

• Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi

• Infecţii oculare sau perioculare active sau suspectate care includ majoritatea bolilor virale ale corneei şi ale conjunctivei, inclusiv keratita epitelială produsă de herpes simplex (keratita dendritică), vaccinia, varicelă, infecţii micobacteriene şi boli fungice.

• Glaucom avansat care nu poate fi controlat corespunzător doar prin tratament medical.

• Ochi fără cristalin cu capsula posterioară a cristalinului care prezintă rupturi.

• Ochi cu cristalin intraocular de cameră anterioară, iris sau cristalin intraocular fixat transcleral şi capsula posterioară a cristalinului care prezintă rupturi.

 

Care sunt reacţiile adverse ale injectării de Ozurdex?


                Injecţiile intravitroase, inclusiv cele cu OZURDEX, pot fi asociate cu endoftalmită, inflamaţie intraoculară, tensiune intraoculară crescută şi dezlipire de retină. Trebuie utilizate întotdeauna metode aseptice adecvate. În plus, după injectare pacienţii trebuie monitorizaţi pentru a se putea iniţia tratamentul precoce în cazul apariţiei infecţiei sau al creşterii tensiunii intraoculare. Monitorizarea poate consta în verificarea irigării papilei optice imediat după injectare. Pacienţii trebuie instruiţi să raporteze fără întârziere orice simptome care sugerează endoftalmita, de exemplu durere oculară, vedere înceţoşată. Utilizarea corticosteroizilor, inclusiv OZURDEX, poate induce cataractă (inclusiv cataractă

subcapsulară posterioară), tensiune intraoculară crescută, glaucom indus de steroizi şi poate avea ca rezultat infecţii oculare secundare. În studiile clinice cu durata de 3 ani privind edemul macular diabetic, 59% dintre pacienţii cu ochi fachic studiat, trataţi cu OZURDEX, au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru cataractă la nivelul ochiului studiat.

          Corticosteroizii trebuie utilizaţi cu precauţie la pacienţii cu antecedente de infecţie virală oculară (de exemplu herpes simplex ocular) şi nu trebuie utilizaţi la pacienţii care prezintă infecţie activă cu herpes simplex ocular. OZURDEX trebuie folosit cu precauţie la pacienţii care primesc medicamente anticoagulante sau antiplachetare. Tulburările de vedere pot fi raportate în urma utilizării corticosteroizilor topici și sistemici. Alte reacţii adverse ale adminstrării de Ozurdex sunt: cefalee, migrena, hemoragie subconjunctivala, hemoragie vitroasă, reducerea acuităţii vizuale, tulburări de vedere, dezlipire de corp vitros, flocoane vitroase, opacităţi vitroase, blefarită, durere oculară, fotopsie, edem conjunctival, hiperemie conjunctivală, dezlipire de retină, ruptură de retină, hipotonie oculară, inflamaţie la nivelul camerei anterioare, dislocarea dispozitivului (migrarea implantului) cu sau fără edem cornean.

DE CE ALEGETI CLINICA OFTALUX

 

Clinica Oftalux este o clinica oftalmologica specializata in chirurgia cataractei si in eliminarea ochelarilor prin corectarea ireversibila a miopiei,  astigmatismului si a hipermetropiei cu ajutorul laserului cu excimeri. Echipele noastre medicale din Bucuresti si Constanta va asigura un tratament rapid si modern minim invaziv, fara necesitatea internarii.Clinicaoftalux

bottom of page